Alles van Nieuwegein
Bekijk de agenda
< maart 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
 
 
1
2
3
10
4
5
6
7
8
9
10
11
11
12
13
14
15
16
17
12
18
19
20
21
22
23
24
13
25
26
27
28
29
30
31

Woningbouwopgave provincie Utrecht - Knelpunten wegnemen en concreet versnellen

Woningbouwopgave provincie Utrecht - Knelpunten wegnemen en concreet versnellen
Nieuwegein Geplaatst 28 maart 2018

123 partijen uit de provincie Utrecht zien daar ook de urgentie van in.

"Er moet snel meer gebouwd worden voor de behoefte van vandaag en we moeten plannen klaar hebben voor de vraag van morgen." Dat bepleitte minister Ollongren afgelopen maandag tijdens een bezoek aan het woon- en werkgebied Rijnhuizen in Nieuwegein. 123 partijen uit de provincie Utrecht zien daar ook de urgentie van in. Een afvaardiging van gemeenten, marktpartijen, corporaties en provincie overhandigde tijdens dit bezoek de Actie Agenda Woningbouw aan de minister.

De minister werd rondgeleid door de gebiedsmanagers van Club Rijnhuizen. Tijdens deze wandeling hebben bestuurders van gemeenten, woningbouwcorporaties en marktpartijen uit de provincie Utrecht haar op de hoogte gesteld van de vraagstukken op de Utrechtse Woningmarkt. Wethouder Hans Adriani vroeg haar haast te maken met de regelgeving om de ontwikkeling van Rijnhuizen snel mogelijk te maken.

Minister Ollongren laat zich aan de hand van gebiedstransformatie Rijnhuizen Nieuwegein door gemeenten, corporaties en marktpartijen informeren over de vraagstukken op de Utrechtse woningmarkt

Het Rijk, provincie en regio's trekken gezamenlijk op om de woningbouwproductie te versnellen. Marktpartijen en woningbouwcorporaties spannen zich in om de bouwopgave te realiseren. Alle partijen beseffen zich dat wanneer er geen extra actie wordt ondernomen de tekorten verder oplopen en de druk nog verder toeneemt. De druk op de woningmarktregio Utrecht is één van de hoogste van Nederland. Gedeputeerde Van den Berg ziet dat er nog veel plannen op de plank liggen: "Er zijn teveel plekken waar gebouwd mag worden maar de procedures nog niet rond zijn. Onze eerste opdracht is daarom om in bestemmingsplannen bouwen mogelijk te maken. Knelpunten wegnemen en concreet versnellen."

Tijdens de bijeenkomst op 26 maart verkenden de partijen welke knelpunten versnelling in de weg staan en hoe zij deze kunnen aanpakken. Ze bespraken onder andere de instrumenten die de wet biedt om te transformeren naar woonwijken, de mogelijkheden om eisen te stellen aan middeldure huur en de ruimte voor woningbouwcorporaties om voor mensen met een middeninkomen te bouwen. De huidige woningwet wordt binnenkort geëvalueerd. De minister gaf tijdens de bijeenkomst aan dat de aangedragen vraagstukken en suggesties daarin worden meegenomen.

De Utrechtse Actie Agenda Woningmarkt bevat al een aantal concrete activiteiten die nu worden uitgevoerd. Zo wordt onderzocht of er nog voldoende ruimte is om de benodigde woningen voor de komende 10 jaar te bouwen en wordt een versnellingsteam ingezet om te ondersteunen om plannen sneller tot uitvoering te brengen. In gebieden met leegstand en verpaupering wordt ingezet op herstructurering en transformatie, bijvoorbeeld van bedrijventerrein naar woonwijk. Het huursegment wordt versterkt zodat er meer middeldure huurwoningen bijkomen en de kans op een sociale huurwoning wordt vergroot. Ook wordt er ingezet op doorstroming, om te zorgen dat iedereen kan wonen in een huis dat past bij de levensfase, leefstijl en inkomen.

Het Rijk wil regionale afspraken maken over de woningbouwopgave. Met de marktpartijen, gemeenten en corporaties uit de provincie Utrecht is op 26 maart een eerste stap gezet.

Margreet Hairstyling IJsselstein!

Meer informatie | Gemeente Nieuwegein

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

TriKyRa Licht & Geluid
Spelen Is Leren Just Play