Alles van Nieuwegein
Bekijk de agenda
< augustus 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
31
 
 
 
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11
33
12
13
14
15
16
17
18
34
19
20
21
22
23
24
25
35
26
27
28
29
30
31
 

Geef de oudste baby van Nederland en haar moeder een naam

Geef de oudste baby van Nederland en haar moeder een naam
Nieuwegein Geplaatst 6 februari 2019

De oudste baby van Nederland, gevonden bij een archeologische opgraving in Nieuwegein, is een meisje.

Stemmen kan tot en met 1 maart

Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben uit ruim 6000 jaar oude botjes DNA weten te halen. Ook is nu bekend dat de vrouw die haar vasthield haar moeder is. Het was lang spannend of het botmateriaal goed genoeg was om er DNA uit te kunnen halen.

Inwoners kunnen tot en met 1 maart stemmen op één van de drie ingezonden namen voor de Steentijdbaby en haar moeder. Wordt het Atha en Dana, Ava en Ynge of Fria en Danne? Stemmen kan via www.ikbennieuwegein.nl/oudstebaby. Op internationale vrouwendag, 8 maart, wordt de winnende naam voor moeder en dochter bekend gemaakt.

Wethouder Ellie Eggengoor: ‘Dat het gelukt is om het geslacht van de baby vast te stellen en dat de vrouw die haar vasthoudt de moeder van de baby is, is absoluut bijzonder. Nieuwegein heeft met de 6000 jaar geschiedenis een uniek verhaal te vertellen. Dit verhaal kunnen we met een naam voor moeder en baby echt laten leven bij mensen in Nieuwegen. Helle Molthof, archeoloog: ‘Ons werk bestaat uit het zo goed mogelijk navertellen van het verhaal van mensen die lang geleden leefden.
Hoe ze woonden, wat ze aten, hoe ze hun doden begroeven. Het raakt mij dat het bij deze duizenden jaren oude skeletten is gelukt om zoiets persoonlijks en ‘archeologisch onzichtbaars' als het geslacht en de verwantschap zo zeker vast te stellen. Veel dichterbij de mensen van toen kun je als archeoloog niet komen. '

Rotsbeentje

Bij een archeologische opgraving op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein werd de waardevolle ontdekking van een steentijdvindplaats van de Swifterbantcultuur gedaan. Naast de 136.000 vondsten werden er vijf skeletten aangetroffen. Een daarvan was van een jonge vrouw, die met een gebogen arm en gedraaid hoofd in haar graf lag. Tijdens het uitgraven van haar skelet bleken in haar arm de resten van een jonge baby te liggen. Er waren van de baby nog enkele botjes en net niet doorgekomen melktandjes over; delen van de sleutelbeentjes, de schedel, een pijpbeen en de kaak. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en van het Leids Universitair Medisch Centrum ontdekten met DNA uit het rotsbeentje van de baby dat het een meisje is. Eveline Altena van de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum: Vanwege nieuwe ontwikkelingen in DNA-onderzoek zijn we sinds kort in staat om ook van hele oude skeletten, zoals die van Nieuwegein, grote hoeveelheden DNA uit te lezen. Hiermee komen we veel te weten over deze prehistorische mensen, ook of ze familie van elkaar waren. Een moeder met baby zijn we echter nog niet eerder tegen gekomen voor de prehistorie in Nederland. Dit leert ons meer over begrafenisrituelen uit die periode.'

Stemmen t/m 1 maart Er zijn door drie partijen namen voorgesteld voor de moeder en baby: de archeologen van RAAP en BAAC die de opgraving in opdracht van de gemeente hebben uitgevoerd, de Historische Kring Nieuwegein en de gemeente. Nieuwegeiners vinden op www.ikbennieuwegein.nl/oudstebaby de namen waarop gestemd kan worden met toelichting. Stemmen kan tot en met 1 maart. De gemeente maakt op 8 maart, internationale vrouwendag, de meest gekozen naam voor moeder en baby bekend.


Meer informatie | Gemeente Nieuwegein

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Margreet Hairstyling
Luigi's IJssalon
De Bruin Entertaiment
Uitvaartverzorging Midland